У Тернопільській області запрацював Центр розвитку фермерства, де можна отримати безкоштовну допомогу для розвитку бізнесу

25 жовтня 2023

Сьогодні директор Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів та голова Буковинської агенції регіонального розвитку Тетяна Лебухорська представили новий проєкт Центр розвитку фермерства “Врожай Перемоги”, який запрацював на Тернопільщині.

Так, на сьогодні в Тернопільській області зареєстровано 1074 фермерських господарства, які обробляють понад 20% всіх сільськогосподарських земель.

“Із загальної кількості діючих фермерських господарств, 75% мають в обробітку земельні ділянки площею до 100 гектарів. Хоча вони і рахуються дрібними, проте забезпечують значну кількість робочих місць - як для своїх сімей, так і для найманих працівників”, - підкреслив під час свого виступу Володимир Стахів.

“Метою нашого Центру є підвищення стійкості, ефективності та безперервної активності мікро-, малого та середнього фермерського бізнесу в умовах війни та повоєнної відбудови. Тут можна отримати усю необхідну інформацію, як, за рахунок освоєння нових ніш, впровадження інновацій та залучення грантів можна збільшити доходи фермерів і компенсувати втрати, спричинені бойовими діями”, - наголосила під час презентації Тетяна Лебухорська.

Серед ключових напрямків консультаційної підтримки Центру:

  1. Сільськогосподарське виробництво - плодоовочевий напрямок: підготовка грунту, підбір сортів та гібридів, система живлення, система захисту та допомога у пошуку допоміжних продуктів, нішеві культури
  2. Плодово-овочева переробка- післязбиральна доробка, організація переробки, сертифікація, HACCP
  3. Інноваційні технології у плодоовочівництві - точне землеробство, діджиталізація, системи зрошення, вертикальне вирощування
  4. Стале сільське господарство - способи екологічно-безпечного ведення сільського господарства, зменшення карбонового сліду у рослинництві, органічне сільське господарство
  5. Управління бізнесом - стратегія, бізнес-план, оподаткування, управління фінансами, юридичні питання
  6. Маркетинг та продажі - маркетингова стратегія, гуртовий та роздрібний продаж, HoReCa, farm to fork, реклама, SMM
  7. Фінанси - залучення грантів, кредитів, інвестицій

До участі у презентації  долучилися фермерські господарства, представники асоціацій, організації підтримки бізнесу та територіальних громад.

Нагадаємо, що Центр “Врожай Перемоги” вже запрацював у Івано-Франківській, Вінницькій, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій та Черкаській областях. Відсьогодні він також надаватиме консультації й фермерам Тернопільської області.

Отримати консультацію в Центрі можна через офіційний сайт, телеграм-бот або соціальні мережі:

Довідково:

 

Проєкт реалізується ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” у партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільсько- господарських дорадчих служб України» та Громадською спілкою «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини».

 

Захід відбувся в межах Проєкту “Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом узгодження експортної стратегії з регіональним розвитком і ЦСР”, що фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.