Агропромислова галузь є однією із провідних в області. На теренах області працює 1735 сільськогосподарських підприємств.

Валова продукція.  За  2021 рік  всіма категоріями господарств вироблено валової продукції на суму 27499,3 млн гривень, що становить 113,4% до показника відповідного періоду 2020 року, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах –  19017,8 млн гривень, що становить 118,6%, по господарствах населення – 8481,5 млн гривень, що становить 103,1%.

За  2021 рік обсяг виробництва валової продукції сільського господарства по всіх  категоріях у розрахунку на одну особу населення склало     26799 гривень, що становить 114,3% до показника відповідного періоду минулого року.

У 2021 році продукція сільського господарства у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь становить 2655,1 тис. га., що становить 113,4% до попереднього року.

Галузь рослинництва.

Валовий збір зернових у 2021 році становив - 3303,7 тис. тонн зерна, що на 466,3 тис. тонн більше минулорічного показника та є рекордним для Тернопільщини показником врожаю за всю історію статистичних спостережень. Середня врожайність  67,8 ц/га (п’яте  місце по Україні), та на 9,3 ц/га більше відповідного періоду минулого року.

Найбільше зібрано в структурі зернових  кукурудзи  - 1737,3 тис. тонн зерна, що становить – 52,5%, або на 404,8 тис. тонн більше відповідного періоду 2020 року. Середня урожайність – 98,7 ц/га (друге місце по Україні),  та  на  6,1 ц/га більше минулорічного показника.

Олійних культур зібрано  - 795 тис. тонн, зокрема сої намолочено 255,5 тис. тонн зерна (+53,4 тис. тонн). Середня урожайність – 30,5 ц/га  (+3,6 ц/га). Соняшнику вироблено  277,7 тис. тонн зерна, що на 7,7 тис тонн менше 2020 року. Середня урожайність – 33,4 ц/га (перше місце по Україні) та на  1,6 ц/га більше минулорічного показника. Ріпаку намолочено 261,9 тис. тонн зерна (+79,5 тис. тонн). Середня урожайність – 38,2 ц/га (перше місце по Україні),  та  на +3,6 ц/га більше 2020 року.

Цукрових буряків  зібрано – 894,2 тис. тонн (+35,1 тис. тонн) при урожайності 535 ц/га (+56 ц/га до 2020 року).

Картоплі накопано - 1045,1  тис. тонн, що на 131 тис. тонн більше        2020 року при урожайності 192,4 ц/га (+30,6 ц/га).

Овочів зібрано – 270,4 тис. тонн, що на 2,3 тис. тонн менше, ніж у минулому році, урожайність – 243 ц/га. (+15 ц/га).

Валовий збір плодоягідної продукції становить - 101,6 тис. тонн, що на  18,3 тис. тонн більше відповідного періоду минулого року, урожайність –    165,3 ц/га  (+25,2 ц/га).

Посівна площа по всіх категоріях господарств під урожай 2022 року становить 850,0 тис. га,  в тому числі по сільгосппідприємствах – 603,9 тис. га.

   Галузь тваринництва. Станом на 01 січня 2022 року в усіх категоріях господарств утримується 137,4 тис. голів ВРХ, що більше до відповідного періоду     2021 року на 4,6 тис. голів, або на 3,5 %. Чисельність поголів’я корів становить 86,2 тис. голів, що на 0,6 тис голів, або на 0,7% більше відповідного періоду минулого року.  Поголів’я свиней складає 377,2 тис. голів, що більше до відповідного періоду 2021 року на 22,9 тис. голів, або на 6,5%.

В усіх категоріях господарств за  рік виробництво м’яса збільшилося на 15,8 тис. тонн (19%) і становить 99,1 тис. тонн, молока зменшилося на  49,9 тис. тонн (8,6%) і становить 462,2 тис. тонн, яєць - на 49,9 млн. штук (8,6%) і становить 532,7 млн. штук.

В сільськогосподарських підприємствах області станом на 1 січня                  2022 року утримується 34,7 тис. голів ВРХ, що на 2,0 тис. голів або на 6,1% більше відповідного періоду минулого року, в тому числі 13,9 тис. голів корів, це на 0,8 тис. голів або на 6,1 % більше, ніж у минулому році.

Свиней утримується 236,8 тис. голів, що на 43,5 тис. голів або на 22,5% більше ніж минулого року.

 За 2021 рік сільгосппідприємствами вироблено 52,9 тис. тонн м’яса, що більше ніж за 2020 рік на 16,1 тис. тонн або на 43,8%, молока –  117,1 тис. тонн, що більше минулого року на 14,3 тис. тонн або на 13,9 %, яєць – 309 млн шт. це на 31,4 млн шт. або на 9,2% менше відповідного періоду минулого року.

        Надій на корову яка була в наявності на початок року в сільськогосподарських підприємствах області становить 9204кг. що на 971кг (12%) більше попереднього року.

Загальний обсяг виробництвапромислової продукції  у 2021 році  підприємствами харчової та переробної галузі агропромислового комплексу збільшився на 17,1 % до 2020 року.

У хлібопекарській галузі виробництво хліба і хлібобулочних виробів склало 5,9 тис. тонн та зросло на 2,2 %, тортів і кондитерських виробів – 181,7 тонн, що на 16,5 % більше.

Обсяг реалізованої промислової продукції харчової та переробної галузі у 2021 році склав 8,9 млрд гривень, що на 26,9 % більше у порівнянні з 2020 роком, та становив 30,3 % у загальному обсязі всієї реалізованої промислової продукції в області.

Упродовж ІІ півріччя 2021 року фермерське господарство ввело в експлуатацію фруктопереробний завод потужністю 6 тонн в годину. У серпні минулого року було відкрито лінію соків прямого віджиму, а у вересні господарство розпочало реалізацію яблучного пюре власного виробництва у фірмових магазинах та онлайн. Продукція господарства пройшла сертифікацію ,,Food Safety System Certification 22000”, що сприяло можливостям господарства експортувати не тільки яблука, але й яблучні чіпси, сухофрукти, фруктові пюре і соки прямого віджиму.

 

Розвиток малого та середнього бізнесу

З метою самозайнятості сільського населення та створення додаткових постійних та сезонних робочих місць в області здійснюється всебічна підтримка створення та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

 Станом на 1 січня 2022 року в Тернопільській області зареєстровано    121 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з них 109 діючих, що дало можливість створити понад 200 постійних робочих місць та близько 2000 сезонних.

Всього за видами діяльності – діючих: багатофункціональних – 33, переробних – 11, заготівельно – збутових – 23, інших – 38.

Всього за напрямами діяльності – діючих: з обробітку землі та збирання врожаю – 15, молочних – 22, плодово-ягідних – 24, овочевих – 2, зернових – 5, пасічних – 20, інших – 17.

Загалом сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами надано послуг за 2021 рік на суму 21,3 млн гривень 3690 членам кооперативів.

Членами кооперативів утримується 2380 голів ВРХ, що на 47 голів більше ніж минулого року та 455 голів свиней.

Через кооперативи реалізовано продукції на суму 60733,8 тис. гривень, що на 36616,5 тис. грн більше чим минулого року. Зокрема: 4789 тонн молока, плодів та ягід – 242,4 тонн  та 120 тонн зерна. Сфера збуту продукції в основному через переробні підприємства  -28,8 млн гривень,  ринки на суму     1,5 млн гривень.

Розвиток фермерських господарств

 На сьогоднішній день налічується 1035 зареєстрованих фермерських господарств. У 2021 році  розпочали свою діяльність 43 фермерських господарств, та з початку 2022 року 8 фермерських господарств.

У 2020 році розпочалося створення молочних ферм сімейного типу. На сьогоднішній день зареєстровано 13 сімейних молочних ферм:

 Розвиток сільських територій

Середня заробітна плата штатних працівників в сільському господарстві за 2021 рік  становить 14440 гривні, що становить 115,4% до відповідного періоду у 2020 року, або зросла на 1922 гривень.

За 2021 рік сільгоспвиробниками області сплачено до державного бюджету податків та зборів – 1920,3 млн гривень (+226,3 млн  грн.), що становить 113,4% до минулого року.

Експорт продукції

У 2021 році експортовано сільськогосподарської продукції на суму     328,4 млн дол. США яка становить 48,4% загального обсягу експорту та майже у 2 рази  більше до попереднього року.

Зросли обсяги експорту:

- живих тварин та продуктів тваринного походження – на 184% і становить 54678,7 тис. дол. США;

- продуктів рослинного походження – на 288,4% і становить 229581,6 тис. дол. США;

- жирів та олії тваринного або рослинного походження – на 304,8% і становить 18857,5 тис. дол. США.  

З них обсяг експорту готових харчових продуктів у 2021 року становив 25,3 млн дол. США та збільшився на 217,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Зокрема, зросли обсяги експорту:

- цукор і кондитерські вироби з нього – на 257,2% до 69,8 тис. дол. США;

- продуктів переробки овочів – на 323,3 % – до 16804,8 тис. дол. США;

- готових продуктів із зерна – на 170,4 % – до 1617 тис. дол. США.

Інвестиції в агропромисловий комплекс (капітальні вкладення)

 За січень-грудень 2021 року вкладено 2,2 млд. гривень інвестицій в сільське господарство (капітальних вкладень), що на 1,7% менше відповідного періоду минулого року та 26,3% від загального обсягу по області.

Експортний потенціал АПК

Продукція рослинництва:

 - Кукурудзи - 600 тис. тонн;

 - Борошна - 200 тис. тонн;

 - Соняшнику - 120 тис. тонн;

 - Ріпаку - 150 тис. тонн;

 - Сої - 150 тис. тонн;

 - Плодово- ягідної - 40-50 тис. тонн.

Продукція тваринництва:

 - М’ясо  заморожене пів тушах, четвертинках, блочне - до 5600 тонн;

 - Яєць   - 150 млн. штук;

 - М’ясо та ікра равликів  -100 тонн;

      - Меду та продуктів бджільництва -  до 30 тонн/ рік;

      - Квітковий пилок та обніжжя бджолине - до 1 тонн/ рік;

 

Продукція харчової та переробної промисловості:

 - Сири  сичужні тверді - 2000 тонн;

 - Масло  вершкове - 1000 тонн;

 - Молоко  сухе  знежирене - 1200 тонн;

 - Казеїн технічний - 600 тонн;

 - Морозива - 500 тонн;

 - Сольвентол - 16000 тонн;

 - Фруктові соки (яблучні) до 2000 тонн;

 - Кондитерських виробів - 1500 тонн;

 - Бурякового цукру – піску  - 50 тис. тонн.

Експортий  потенціал  визначено у відповідності  з  виробничими  можливостями  зазначених  підприємств  області.