Нові логістичні шляхи – нові можливості підтримки експорту товаровиробників агропромислового комплексу області

8 червня 2022

Забезпечення продовольчої безпеки, збільшення обсягів виробництва, забезпечення потреб у товарах критичного імпорту та стимулювання експорту товарів для підприємств агропромислового комплексу області – чи не найважливіші завдання, викликані в умовах воєнного стану.

Здійснюючи моніторинг зовнішньої торгівлі області у І кварталі 2022 року, зокрема, експорту продукції, необхідно зазначити, що частка товарів АПК у загальній структурі товарного експорту області становила понад 47 % проти 24 % у І кварталі 2021 року. Існуючі платформи міжнародної співпраці виробників сільськогосподарської продукції, товарів харчової та переробної промисловості уже забезпечили зростання обсягів експорту закордонним партнерам, а саме: молочної продукції – у 2,2 рази, м’яса та м’ясних виробів – в 1,9 рази, зернових культур – у понад 3 рази, продуктів переробки овочів – у 7,8 рази, цукру та кондитерських виробів – в 1,6 рази тощо.

Разом з тим, зважаючи на виклики сьогодення, завдяки співпраці з європейським співтовариством, в Україні створюються нові логістичні шляхи та можливості для розвитку бізнесової діяльності.

Так, 7 червня 2022 року  Європейська Комісія офіційно запустила Платформу ,,Україна – ЄС” у межах Плану заходів створення Шляхів солідарності для зв’язків з бізнесом: EU-Ukraine business matchmaking platform (https://eu-ua-solidarity-lanes.seu.b2match.io/home).

Платформа створена для українського і європейського бізнесу на базі European Enterprise Network (EEN) та спрямована на здійснення ділових зв’язків  і спрощення логістичних операцій для експорту та імпорту товарів з/в Україну. 

Зацікавлені сторони можуть безкоштовно зареєструватися на вебсайті https://eu-ua-solidarity-lanes.seu.b2match.io/how-it-works і оприлюднювати свої профілі, шукати ділових партнерів для реалізації своїх експортних пропозицій. 

Відповідна платформа спрямована на  підтримку українського експорту, встановленню контактів між європейським бізнесом, який пропонує транспортні послуги, можливість зберігання товарів, знаходити логістичних партнерів для експорту своєї продукції до країн-членів ЄС та третіх країн.

Платформа зосереджена на цілому ряді секторів, зокрема, експорті сільськогосподарської продукції: пшениці, кукурудзи, ячменю, соняшнику, цукрових буряків, бобових, плодоовочевих тощо.

Нова платформа доповнює дві інші, що були створені за підтримки Європейської  комісії для пошуку партнерів та допомагають подолати проблеми, які викликані війною. І, безумовно, вона відкриває нові можливості для підтримки експорту товаровиробників агропромислового комплексу області.